Mitt-emot-ord

Satt på bussen för en tid sedan och lyssnade på några framför mig och pratade om en person som inte var med dem. Utan att veta hur väl de kände denna person, så hade de i alla fall rätt mycket att säga om henne.

”Hon mådde så jäkla dåligt och tyckte att hon var tjock. Jag sa till henne att hon inte alls var var tjock, hon var fin.”

Det var säkert menat med all välmening, men att sätta orden ful och tjock som varandras motsatser, det är ju otroligt intressant. Eller hur? För om hon hade varit tjock (vad nu DET ordet innebär), så hade hon per automatik varit ful?

Vacker, är det samma sak som smal?

Det finns flera ord som rätt ofta sätts mitt emot varandra. Utan någon som helst egentlig logik.

fattig vs olycklig

välutbildad vs korkad

vältränad vs ohälsosam

deprimerad vs lycklig

invandrare vs svensk

OK, innan ni börjar protestera, extrem fattigdom är såklart inget KUL, som per automatik gör att man går omkring i ett lyckorus. Jag levde under existensminimum i flera år, och fick till slut hjälp av socialen, så jag vet hur det är att vara fattig i den bemärkelsen.

Men ni förstår säkert min tes här, att ord kan vara väldigt kraftfulla. Hade en person sagt till mig att ”nej du är inte tjock, du är fin” så hade jag nog höjt på minst ett ögonbryn. Och kanske samtidigt blivit smickrad, för vem vill inte bli kallad för fin.

Många som är ”karriärsklättrare” verkar tro att om de bara får lite mer pengar, lite mer status i sin yrkestitel, så blir de lyckliga/re. Det är inte ovanligt att inte leta sig till sitt drömyrke, bara för att det har lägre lön, och då per definition inte skulle göra dem lika lyckliga. Konstnär, lantbrukare, eller kanske förskolelärare. Istället väljer man bort det för att man tror man blir lyckligare – mer LYCKAD – som person, om man tjänar mer.

Men det är sådana missuppfattningar, sådan felprogrammeringar i våra hjärnor, att vi verkar tro att man inte kan vara vacker och tjock, eller leva på en låg lön och samtidigt vara lycklig.

Skulle till och med vilja utmana orden ”tjock” och ”smal” mot varandra Vad betyder ens de orden? När är man smal? När är man tjock? Svart eller vitt. Inga gråzoner här inte. Är tjock samma som fet? Vad är fet? Fetma, vad är det? När lider man av fetma? Måste man lida av fetma, får man inte må bra i all sin fetma?

Vad är mitt-emot-ordet för fetma? Deprimerad?


PS: bilderna i detta inlägget är AI-konst skapad av texten ”fat but happy man/woman”

Lämna en kommentar